HBO Facility Management (2024)

HBO Facility Management (1)

HBO Facility Management

De 'core business' van een organisatie is meestal gericht op de verkoop van producten of diensten. Pas als medewerkers over de juiste middelen, materialen en omstandigheden beschikken, kunnen zij goed bijdragen aan de bedrijfsactiviteiten. En daar kom jij als de facility manager om de hoek kijken! Want jij bent de centrale kracht van een organisatie. Door jouw kennis van gebouwenbeheer, catering, huisvesting, inkoop en de schoonmaak kan iedereen zijn werk zo optimaal mogelijk doen.

Ben jij een facility manager in spe?

Sta jij stevig in je schoenen, ben je breed geïnteresseerd, kun je veel ballen tegelijk in de lucht houden, ben je dienstverlenend, servicegericht, heb je een oog voor detail en kun je snel schakelen tussen verschillende werkzaamheden? Dan is een hbo-opleiding Facility Management echt iets voor jou.


Waar kun je deze hbo opleiding vinden?

  • Zuyd Hogeschool
  • De Haagse Hogeschool
  • Breda University of Applied Sciences
  • Hogeschool Inholland
  • HAN University of Applied Sciences
  • Hogeschool NCOI - HBO-opleidingen voor werkend Nederland

Welke vakken krijg je tijdens de bachelor opleiding Facility Management?

Wanneer jij in de facility management business gaat werken, moet je enorm veel weten van verschillende zaken. Dit zie je ook terug in de vakken die je krijgt, zoals: werkplekinrichting, huisvesting, catering, servicedesk, schoonmaak, wagenpark, mobiliteit en bereikbaarheid. Ook is het fijn als je weet wat er in de samenleving speelt, denk bijvoorbeeld aan: #me-too en genderneutraal. Binnen de opleidingen krijg je veel praktijklessen, bijvoorbeeld tijdens het vak inkoop: wat is de voorraad en wat is er nodig. Vervolgens kijk je hoe je dit richting leverancier kunt doorvertalen in een eisenpakket op het gebied van prijzen, levering en opslag.

Internationale loopbaan

Sommige Facility Management opleidingen worden (grotendeels) in het Engels aangeboden, omdat facility managers vaak aan de slag gaan bij internationale bedrijven in binnen- en buitenland. Sowieso bieden veel Facility Management hogescholen mogelijkheden aan om minors of stages buiten onze landsgrenzen te doen. Zo word je goed voorbereid op een loopbaan elders in de wereld. Andere voorbeelden van minors zijn: ondernemerschap, sportmanagement en consultancy.

Wat kun je worden met HBO Facility Management?

De facility manager is een generalist. Daardoor kom je terecht bij vaak grotere organisaties, zoals vliegvelden, ziekhuizen, multinationals en congrescentra met afdelingen zoals inkoop, catering, reproductie, schoonmaak of evenementen. Afgestudeerden van een hbo opleiding Facility Management zijn zeer breed inzetbaar en daardoor gewild voor diverse functies. Om te beginnen als facility manager. Dat spreekt voor zich. Maar je kunt je na je afstuderen ook specialiseren in een of meerdere facility vakgebieden, voordat je aan slag gaat als een facility manager. Wat dacht je van food & beverage manager, inkoopmanager, contractmanager schoonmaak, office manager of operationeel manager. Een andere optie is om een master hbo Economie te volgen na de FM-opleiding. Zo ga je nog sterker het werkende leven in.

Studeren in deeltijd

Facility Management kun je ook in deeltijd volgen. Zo is de opleiding goed combineren met een baan of gezin.

Richard
Kan ik deze opleiding ook volgen in een bbl variant. dus 1 dag school en 4 dagen werken?

Silvie
Beste , Mijn neefje die in Suriname woont en zijn middelbaar IMEAO met goed gevolg heeft afgerond wil graag voor de studie HBO facility management inschrijven . Op welk emailadres kan hij zijn diploma en cijferlijst opsturen zodat er nagetrokken kan worden of hij aan alle vereisten voldoet voor de inschrijving, bedankt

Justin
is deze opleiding ook in een deeltijd variant te volgen?

← Terug naar Economie en Bedrijf

  • HBO Accountancy
  • HBO Commerciele Economie
  • HBO Creative media
  • HBO Facility Management
  • HBO Finance, Tax and Advice
  • HBO Financial Business Management
  • HBO Hogere Managementopleiding voor de Mobiliteitsbranche
  • HBO Hotel Management
  • HBO Internationaal Toeristisch Management
  • HBO International Business
  • HBO International Business Management
  • HBO International Event Management
  • HBO International Hotel and Hospitality Management
  • HBO Ondernemerschap
  • HBO SPD Bedrijfsadministratie
  • HBO Tourism Management
Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34500
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Facility Management
In deeltijd of duaal ja

Je kunt met ieder havo-profiel aan deze bachelor beginnen. Met een c&m, n&g of n&t profiel dient er economie of management en organisatie in je vakkenpakket te zitten. En c&m-ers moeten vaak ook nog wiskunde a of b in hun pakket hebben. Voor vwo'ers gelden dezelfde toelatingseisen, ook met een e&m-profiel zit je dus goed. Je kunt ook met een mbo-diploma (niveau 4) worden toegelaten tot de opleiding Facility Management. Beschik je niet over een diploma waarmee je in beginsel toelaatbaar bent? Informeer dan naar de 21+ toets. Met deze test kun je als je 21 jaar of ouder bent misschien toch worden toegelaten. Deze test bestaat in ieder geval uit de onderdelen Engels en Nederlands (op havo-niveau). Het wordt vaak ook nog met één of meerdere vakken aangevuld, zoals: Management & Organisatie.

Cultuur & Maatschappijextra vak verplicht
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidextra vak verplicht
Natuur & Techniekextra vak verplicht

Bij enkele hbo opleidingen krijg je te maken met een numerus fixus. Zo'n opleiding laat een beperkte groep studenten toe. Aan de hand van een selectie wordt bepaald wie aan de studie mag beginnen. Voor een numerus fixusopleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. Gelukkig heeft de opleiding Facility Management geen numerus fixus. Heb je interesse in deze opleiding, dan kan jij je nog tot 1 mei aanmelden bij een publieke hogeschool.

Misschien heb je recht op studiefinanciering als je besluit om de hbo opleiding Facility Management te gaan doen. Je dient dan wel aan een paar voorwaarden om studiefinanciering op het hbo te ontvangen.

HBO Facility Management (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5883

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.