Facility Management | De Haagse Hogeschool (2024)

Facility Management | De Haagse Hogeschool (1)

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat uiterlijk 31 juli via Studielink. Lees meer

Type en vorm

Bachelor, voltijd

Ook in deeltijd

Duur en start

4 jaar, september

Locatie

Den Haag - hoofdvestiging

Taal

Nederlands

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Bouwen aan je kennis en vaardigheden

Wij zijn ons onderwijs aan het vernieuwen. Wij gaan werken met verschillende projecten waar de theorie van de vakken wel aan bod komt op het moment dat je dit nodig hebt voor een project. De inhoud verandert niet veel maar wel de wijze waarop wij dit gaan aanbieden wel.

In het eerste studiejaar Facility Management maak je een reis door het veelzijdige facilitaire landschap. De facilitymanager is een beroep met vele gezichten. Het Ziggo Dome, Erasmus Medisch Centrum, ProRail, Coolblue of een gemeente: de wijze waarop facility management wordt ingevuld is telkens anders. Door te werken aan diverse beroepsopdrachten ontdek je waar jouw interesse ligt. Tijdens 4 blokken verdiep je je steeds een andere facilitaire sector: zorg en wonen, leisure (vrije tijd), zakelijke dienstverlening en onderwijs. Daarnaast ontwikkel je je professionele (management)vaardigheden: onderzoek doen, schriftelijk communiceren en samenwerken. Het is handig om als facility professional een echte teamplayer te zijn.

Verder doe je aan ‘werkveldoriëntatie’, een duur woord voor het ‘real-life’ kennismaken met het beroep. Je draait 40 uur mee bij verschillende organisaties. Wij hebben goede contacten in Den Haag, maar je mag ook zelf bedrijven of instanties uitzoeken. Aan het einde van elk blok maak je een beroepsopdracht die aansluit bij het thema dat we in dat blok behandelen. Bezoek een zorginstelling en observeer hoe de facilitaire voorzieningen zijn geregeld. Ontdek hoe je comfortabele werkplekken maakt in een organisatie, of zorg ervoor dat een internationaal attractiepark nóg gastvrijer wordt.

FM-talentenprogramma

Val je in het propedeusejaar (jaar 1) op door bijzondere prestaties, zoals hoge cijfers, jouw professionele beroepshouding of gedrag? Dan dagen wij je uit. Doe mee met het FM-talentenprogramma en volg extra vakken. 30 studiepunten extra vanaf jaar 2. Daar krijg je natuurlijk een aantekening van op je diploma. En dat biedt je straks meer kansen op de arbeidsmarkt.

Blok 1 & 2

Blok 1

  • Health Space Design
    Huisvesting is een belangrijke tak van sport voor de facilitymanager. Je leert hoe je het gebouw waar jij verantwoordelijk voor bent, het gebied eromheen en de mensen die er werken, zo goed mogelijk op elkaar kunt afstemmen.

  • Psychologie
    Ook zo benieuwd waarom mensen soms bepaald gedrag vertonen? Psychologie gaat over de mens in relatie tot de omgeving. Niet onbelangrijk, omdat een beroep is waarin je dagelijks met mensen in aanraking komt.

  • FM in bedrijf
    Je maakt kennis met het vakgebied in al haar facetten. Met een bedrijfskundige bril kijk je naar de uitdagingen die in de facilitaire wereld liggen. Om uiteindelijk te leren wat de toegevoegde waarde van voor mens, maatschappij en organisatie is.

  • Facilitaire beroepsopdracht: businesscase schrijven
    Jouw eerste projectopdracht die je samen met medestudenten gaat uitvoeren! Je gaat op bezoek bij een zorginstelling, doet er onderzoek en komt tot een verbetervoorstel op facilitair gebied. Alle bevindingen rapporteer je in een businesscase.

  • Persoonlijke ontwikkeling (studieloopbaanbegeleiding)
    De module persoonlijke ontwikkeling gaat over jou en jouw ontwikkeling als individu. Elk blok kent een eigen subthema. In dit blok gaat het over de vraag ‘waar ben ik?’. Hierin staat jouw start als student aan de hogeschool centraal.

Blok 2

  • Housing & Design
    Het gebouw en de ruimten waarin mensen wonen, werken of overnachten er zo uit laten zien dat het een aantrekkelijke verblijfplek is. Je leert alles over hygiëne, licht, materiaalgebruik en wat ervoor nodig is de gebruiker comfort te bieden.

  • Services 1
    Jouw eerste kennismaking met de vele gezichten van dienstverlening. Je leert hoe een dienst tot stand komt en past dit toe op de diensten die facilitymanagement in zijn assortiment heeft.

  • Kostengericht FM
    Je maakt nader kennis met de financiële omgeving van de facilitymanager. Via allerlei methoden en technieken zoals kostprijscalculatie, break-evenanalyse en make-or-buybeslissingen leer je hoe je besluiten financieel goed kunt onderbouwen.

  • Waardegericht FM
    Je verdiept je in de toegevoegde waarde van facilitymanagement voor mens en organisatie. Je gaat aan de slag met het Business Model Canvas om zelf te ontdekken waarom de ene organisatie succesvoller is dan de andere. Ook leer je waarom marketing binnen facilitymanagement een steeds prominentere rol gaat vervullen.

  • Facilitaire beroepsopdracht: serviceconcept ontwikkelen
    Dit avontuur vindt plaats in het (fictieve) Chinese pretpark Sjanghai Wonders. Met jouw projectgroep ga je aan de slag om een onderscheidend hospitalityconcept te ontwikkelen voor de bezoekers. Alle ideeën leg je vast in een rapportage.

  • Persoonlijke ontwikkeling (studieloopbaanbegeleiding)
    De module persoonlijke ontwikkeling gaat over jou en jouw ontwikkeling als individu. Elk blok kent een eigen subthema. In dit blok gaat het over de vraag ‘wie ben ik?’ Hierin ga je op zoek waar jouw talenten liggen en of deze aansluiten op het beroep van facilitymanager.

Blok 3 & 4

Blok 3

  • Gebruikerseisen aan de werkplekomgeving
    De werkplek als belevenis. Lekker kunnen werken met goede faciliteiten. Je leert dat de inrichting van de werkplek effecten heeft op het welzijn en functioneren van de medewerkers. Om vervolgens kritisch te bekijken wat nodig is om het comfort van de werkplek te verbeteren.

  • Eventmanagement
    Wat komt er allemaal bij kijken als je een evenement organiseert? In deze module krijg je het antwoord. Als eindproduct lever je een Event Operation Plan (EOP) op en organiseer je met jouw klas een relatieavond voor docenten, studenten en ouders.

  • Financierings- en Investeringsgericht FM - facilitaire beroepsopdracht: werkplekscan uitvoeren
    In een facilitair bedrijf gaan veel euro’s om. Hoe de geldstromen lopen en wat erbij komt kijken als je een investering moet doen, leer je in de module. En je maakt kennis met belangrijke financiële overzichten als de balans en resultatenrekening.

  • Persoonlijke ontwikkeling (studieloopbaanbegeleiding, werkveldoriëntatie)
    De module persoonlijke ontwikkeling gaat over jou en jouw ontwikkeling als individu. Elk blok kent een eigen subthema. In dit blok gaat het over de vraag ‘wat kan ik?’. Je oriënteert je op het beroep en doet 40 uur praktijkervaring op bij facilitaire organisaties.

Blok 4

  • Persoonlijke ontwikkeling (studieloopbaanbegeleiding, werkveldoriëntatie)
    De module persoonlijke ontwikkeling gaat over jou en jouw ontwikkeling als individu. Elk blok kent een eigen subthema. In dit blok gaat het over de vraag ‘wat wil ik?’. Waarin kun je jezelf nog verder ontwikkelen en waar zou je graag stage willen lopen?

  • Facilitaire beroepsopdracht: processen beschrijven in een hogeschool
    Een uitdagende onderzoeksopdracht waarbij je het schoonmaakproces binnen de hogeschool observeert. Je kijkt kritisch hoe het proces in elkaar steekt en betrekt hierin ook het gedrag van de gebouwgebruikers. Samen met medestudenten leg je de onderzoeksresultaten vast in een rapportage.

  • Logistiek

  • Services 2

  • Information and Infrastructure

Kennis verdiepen en praktijkervaring opdoen

Jaar 2 is verdeeld in 4 lesblokken. We vinden het belangrijk dat je straks als kritische en maatschappelijk bewuste beroepsoefenaar de arbeidsmarkt betreedt. Daarom krijg je 3 blokthema’s: Mens, Organisatie en Maatschappij. Aan elk thema hangt een beroepsopdracht. En daarin vormen wereldburgerschap en duurzaamheid de rode draad: actuele onderwerpen die je ook tegenkomt in de theoriecolleges en in de leerlijn persoonlijke ontwikkeling.

In blok 2 van jaar 2 loop je een stage van 10 weken. Die stageplek mag je zelf kiezen, maar het is handig als je een organisatie kiest waarin veel kanten van Facility Management naar voren komen. Zo kun je goed bepalen welke richting jou het meest aanspreekt. Het praktijkbureau van de voltijdopleiding Facility Management biedt genoeg stageopdrachten als je zelf niets kunt vinden. Tijdens jouw stage werk je aan een actueel vraagstuk dat in je stage-organisatie speelt.

Ook volg je in het tweede jaar een communicatietraining van 3 dagen. Tijdens die training leer je kritisch naar jezelf kijken, doe je het kwaliteitenspel om te zien waar jouw sterke kanten liggen en onderzoek je wat jouw rol is binnen een team.

FM gaat internationaal

Jaar 3 vormt het kruispunt van de voltijdopleiding Facility Management. Met een stevige theoretische basis verdiep je je in het tweede deel van de opleiding verder in actuele facilitaire thema’s. Tijdens de eerste 2 blokken van jaar 3 zit je in een International Class Room. Je volgt alle vakken in het Engels. Na een lesblok over duurzaamheid verdiep je je in de strategische kanten van het vakgebied. Je werkt samen in een projectgroep en verplaatst je in de rol van een internationale aanbieder van facilitaire diensten. Voor een potentiële klant waar je facilitaire voorzieningen aan wilt leveren, schrijf je een bidbook (een schriftelijk overzicht van de diensten die je te bieden hebt). In deze opdracht komen allerlei aspecten uit eerdere studiejaren samen.

De laatste 2 blokken (90 dagen) van het derde jaar loop je stage. Dan ga je aan de slag in de rol van manager, adviseur of leverancier/specialist bij een facilitaire organisatie. Tijdens die stage voer je ook een onderzoek uit voor die organisatie en je legt jouw bevindingen vast in een stagerapport. Heb je na de International Class Room de reiskriebels te pakken? Doe dan deze halfjaarlijkse stage in het buitenland. London bijvoorbeeld, of Washington. Maar je mag natuurlijk ook gewoon in wereldstad Den Haag blijven.

Minor volgen, afstuderen

In het laatste jaar van de voltijdopleiding Facility Management kies je twee minoren (keuzemodulen). Dat mogen onze eigen minoren binnen Facility Management zijn, maar ook hele andere keuzevakken binnen of buiten De Haagse. Crisiscommunicatie bijvoorbeeld, of een minor bij de opleiding Bouwkunde. Overleg met de studieloopbaanbegeleider bij ambitieuze plannen voor vakken in het buitenland, of vraag om raad als je twijfelt.

In het laatste halfjaar studeer je af. Je maakt een opdracht binnen een grote organisatie op beleidsniveau waarbij je meedenkt over tactische beslissingen binnen een afdeling of bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een rapport over hoe een organisatie kan besparen op het inkoopproces. Of je geeft advies aan een bedrijf dat nadenkt over een herinrichting van zijn gebouw. Voordat je kunt beginnen met afstuderen, dien je eerst een onderzoeksvoorstel in. Na een ‘go’ mag je beginnen aan het onderzoek. Al je bevindingen leg je vast in een afstudeerscriptie. Dit rapport wordt beoordeeld door je eigen docent en iemand uit het werkveld. Je komt nu alleen nog naar De Haagse op de coachingsmiddagen over afstuderen. Op die middagen bespreek je met je docent en medestudenten waar je tegenaan loopt en wat er beter kan. Als slotstuk mag je jouw afstudeerscriptie presenteren en in een eindgesprek toelichten. De vervolgstap? Maak net als vele andere studenten een vliegende start in het facilitaire werkveld! Bijna 90 procent van onze afgestudeerden vindt een baan op hbo-niveau. Kan jij ook!

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

Tijdens de opleiding Facility Management krijg je veel werkcolleges in kleine klassen (circa 25 studenten). Ook worden er colleges (practica) verzorgd in het fraaie studentenlandschap. Je werkt dan in groepsverband en past de leerstof uit de kennislijnen toe. Je docent is hier ook coach. Veel docenten hebben in het facilitaire veld gewerkt, of doen dat nog. Soms komen gastsprekers vertellen over hun werkzaamheden. En heel soms is er een hoorcollege met meerdere klassen tegelijk.

Je past de kennis toe tijdens de projecten waaraan je met je medestudenten werkt in groepjes van 3 tot 5. Dat doe je straks als facilitair manager ook. Vaardigheden als samenwerken, presenteren, een onderzoek doen of leidinggeven oefen je regelmatig. Sowieso is de opleiding praktijkgericht. Jij wilt toch ook graag weten waar je straks terechtkomt en wat je allemaal met je diploma kunt doen? Daarom maak je al vanaf jaar 1 kennis met het werkveld. Bovendien werk je veel zelfstandig, gemiddeld 20 uur per week. Dat kan bijvoorbeeld in ons moderne studielandschap.

Minors

Je studie samenstellen

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, of in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. De voltijdopleiding Facility Management heeft 4 eigen minoren waarmee je de kernvakken kunt verdiepen. Elke minor duurt 10 weken en je haalt er 15 studiepunten mee.

FM-minors

Kies voor Facility Management & Business, waarin je op een bedrijfsmatige manier kijkt naar het facilitaire werkveld. Richt je op inkoop tijdens de minor Facility Management & Procurement en leer alles over Europees aanbesteden en duurzaam inkopen. De minor Facility Management & Events/services is al jaren populair. Congresmanagement en eventmarketing staan centraal binnen deze keuzemodule en je krijgt tijdens een diner uitleg over etiquette. Of wat dacht je van vastgoed? In de minor Facility Management & Real Estate leer je hoe van toegevoegde waarde is binnen de levendige vastgoedmarkt. Je werkt in groepsverband aan een vraagstuk voor een echte opdrachtgever.

Andere minors

Liever iets heel anders dan Facility Management? Dat kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan een minor binnen de opleiding Industrieel Design. Overleg met je studieloopbaanbegeleider bij twijfel, of als je een minor bij een andere hogeschool wil volgen.

Facility Management | De Haagse Hogeschool (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5889

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.